روز داوطلبان سلامت فرخنده باد
داوطلبان سلامت شکوه مشارکت برای سلامت جامعه
به مناسبت 14 آذر روز، جهانی داوطلب.
فطرت پاك بشري، دين مبين اسلام و آموزه هاي فرهنگي ايران، همگي بر دستگيري از مستمندان، كمك به نيازمندان و به نوعي حمايت از محرومان جامعه تاكيد داشته اند كه وجود زمينه هاي ديني و فرهنگي اينگونه مشاركت ها، پشتوانه محكمي را براي ياري و تداوم مشاركت داوطلبان و مردم در امور عام المنفعه و خيريه فراهم ساخته است.
به همين دليل از دير باز اشخاص و گروههاي انساني براي رفع اينگونه نيازها گرد هم جمع مي شدند. به همین منظور5 دسامبر (۱4 آذر) روز جهانی داوطلب نامیده شده است. این روز به منظور توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها عنوان شد و در ۱۷ دسامبر سال ۱۹۸۵ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید و از آن زمان تاکنون سازمان ملل، دولتها و تشکیلات مدنی از همه جهان به داوطلبان پیوستهاند تا در این روز از آنان تجلیل به عمل آورند. این روز برای "داوطلبان سلامت" فرصت مغتنمی است تا همکاری خود را در زمینه ی توسعه سلامت در جامعه نشان دهند .
دخالت جامعه در امور زندگی اجتماعی به قدمت زندگی اجتماعی است و اندیشه کار مردم با هم برای رسیدن به مقصود، قسمت اصلی بسیاری از فرهنگ هاست. همچنین مشارکت مردم در امر توسعه جامعه خود به عنوان حقوق فردی، سیاسی و اجتماعی افراد می باشد.
مبانی مراقبتهای بهداشتی اولیه بر نقش آگاهانه مردم در سلامت جامعه تاکید دارد و رابطه مشارکت مردم در فعالیتهای مربوط به سلامت با افزایش سطح سلامتی پایدار مردم آن جامعه را تائید می کند.
در سالهای اخیر موضوع ارتقاء سلامت با تاکید بر نقش مردم در دنیا، توسعه، ضرورت و مقبولیت بیشتری پیدا کرده است و انتظار جهانی از همه کشورها آن است که زمینه سهیم بودن مردم در سلامت و مشارکت در همه مراحل ارائه خدمات بهداشتی را فراهم کنند. چرا که سلامتی محور توسعه است و معضلات بهداشتی همان معضلات توسعه است که نمی توان آن را فقط در بخش سلامت حل نمود. بلکه مشارکت تک تک افراد جامعه و بخشهای توسعه، نهادها و ارگانها برای حل مسائل سلامتی و رسیدن به سطح قابل قبول سلامت لازم و ضروری است.
با توجه به تایید اعلامیه آلماآتا در سال 1978 بر مشارکت مردم و تاکید بر نقش آن در کمک به سیستم خدمات بهداشتی درمانی و تعبیر سازمان جهانی بهداشت از مشارکت مردم در توسعه به عنوان روندی که مردم باید از حق خود برای ایفای نقش فعال در توسعه خدمات سلامت استفاده کنند و فعال کردن اجرای خدمات بهداشتی در شهرها سبب شد مسئولان وزارت بهداشت و درمان، طرح رابطان بهداشت (داوطلبان سلامت ) در کشور را اجرا کنند .
اهداف برنامه داوطلبان سلامت ( رابطان بهداشت)
1- ارتقاء سطح سلامتي جامعه شهري به ويژه جمعيت حاشيه نشين و محروم با استفاده از جلب مشاركت مردمي
2- ارائه فعال خدمات بهداشتي در مناطق شهري (به ويژه حاشيه شهرهاي بزرگ)
3- مشاركت مردم در برنامه ريزي و تصميم گيري و استفاده از همكاري آنان در ارائه مراقبتهاي اوليه بهداشتي
4- بهره گيري از امكانات موجود جامعه در جهت حفظ و ارتقاء سلامت جامعه بشري در سطوح محلي و منطقه
5- فراهم كردن زمينه اي براي ورود زنان خانه دار به عرصه فعاليتهاي اجتماعي و توانمند سازي آنها در جهت امور اجتماعي و اقتصادي و فرهنگي
6- ارتقاء حضور مردم در عرصه توسعه اقتصادي اجتماعي